Vi har i del 1 gått in på hur man polerar metall hemma med vår röda GLANOL metallpolish. Vi har emellertid ett polermedel till; GLANOL Ultra Soft metallpolish. Vad är då skillnaden och varför behöver man två sorter?

När det gäller att vårda sitt arvegods eller sin dyra designljusstake så gäller det såklart att välja hjälpmedel med omsorg. Man vill ju behålla det i fint skick. Det gäller då att använda sig av produkter avsedda för rätt ändamål och kanske bör man tänka en gång extra innan man går lös med något s.k. “husmorsknep”. Resultatet kan i värsta fall bli repor eller fula syrafläckar.

Slipmedel

Man kan ibland läsa om vissa produkter att det “inte finns något slipmedel” i dem. Detta stämmer emellertid inte, det finns slipmedel i så gott som alla polermedel. Det som skiljer dem åt är vilken sorts slipmedel. Det blir dock överkurs, så det går vi inte in på. Vad som är desto mer viktigt att veta för privat bruk är producenternas rekommendationer avseende användningsområde baserat på granulariteten på själva slipmedlet, d.v.s. hur finkornigt det är.

Det är också granulariteten som skiljer de båda GLANOL-sorterna åt… och så färgen på pastan förstås. Allt som man kan använda den röda tuben på kan man använda den blå på… men inte vice versa.

Som namnet antyder så är GLANOL Ultra Soft extremt skonsamt för ytan och utvecklat för de mest känsliga föremålen. Det går dock även att polera allt annat som den röda tuben kan. Det kan dock i vissa fall kanske bli lite mer jobb. Som t ex om man har någon grej i koppar som är mycket svart oxiderad eller mässing med mycket oxid, vatten- eller syrafläckar.

Lämpliga användningsområden för GLANOL Ultra Soft är pläterade föremål, t ex nysilver (som ibland är silver på mässing), guld på silver etc.  Vi förordar dock att man alltid först provar på en dold yta. Pläteringars kvalitet kan dock variera och det kan hända att smutsen tar med sig delar av ytskiktet när det poleras bort.

Underhållspolering

Man kan även använda GLANOL Ultra Soft till att behandla ett helt nyinköpt föremål. Även om det redan är blankt kan man ge det GLANOL:s Ultra Softs ytskydd för att behålla glansen längre och underlätta för framtida underhåll.

På de bifogade bilderna kan man se resultatet när vi polerat nysilver (silver på mässing) med GLANOL Ultra Soft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *