fbpx

 

Vad betyder GSM egentligen? Det är en term ofta dyker upp när temat är mikrofiberdukar. Svaret är att det står för “Grams per Square Metre”, alltså “gram per kvadratmeter” på svenska, och anger en mikrofiberduks densitet. Det indikerar alltså inte tjocklek som man skulle kunna tro. En mikrofiberduk kan vara tjock men samtidigt ha en låg densitet och en tunn duk kan ha en hög densitet. Detta beror på dukens struktur och hur den är vävd.

Om en mikrofiberduk i produktspecifikationen anges vara 300 GSM, så hade den vägt 300 gram om den hade varit en kvadratmeter stor. Detta mått kan vara till hjälp när man vill jämföra en duk med en annan. Särskilt om man tittar på dukar online så kan detta mått vara till hjälp och ge en bild om vad man har att göra med. Foton kan ju som bekant vara missvisande ibland. Den aktuella mikroduken kanske ser riktigt stor, tjock och fluffig ut på bild, men när man sedan får hem den så lever den inte alls upp till förväntningarna. Måttet kan även ge en någotsånär fingervisning om vilken duk man kan välja utifrån sina personliga preferenser om valet står mellan likvärdiga mikrofiberdukar. Som t ex dessa Eagle Edgeless från The Rag Company; 350,  500600. I dessa nämnda fall är det verkligen bra med den här sortens jämförelsemått.

Uppsugningseffekt

GSM kan också till viss del ge en fingervisning om hur mycket vätska mikrofiberduken kan absorbera. Upptagningsförmåga beror nämligen inte bara på densitet utan även på mikrofiberdukens materialkomposition, så riktigt så enkelt är det inte. Mikrofiberblandningar kommer vi att komma återkomma till och utveckla längre fram.

I nästa del kommer vi beröra de olika sorters mikrofiberdukar som finns.

Vi vill kunna erbjuda ett sortiment som täcker de flesta av våra kunders behov och preferenser. Lär känna våra mikrofiberdukar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *