Nysilver kan antingen vara en legering eller en yta av mässing som belagts med ett tunt lager silver. Man kan skilja nysilver från silver främst genom stämplarna. “NS ALP”, “Alpacka” el dyl talar om att det handlar om nysilver och inte äkta silver som istället kan ha stämplar som säger t ex “800“, “830“, “835” eller “925“. Siffran talar om silvrets renhetsgrad i tusendelar och “925” betyder då att det är 92,5 % silver i föremålet, s k “Sterling silver”. Denna silverhalt är den högsta man kan återfinna i ett smycke eftersom det behövs andra ämnen att blanda ut med för att undvika att föremålet blir alltför mjukt. Mellan åren 1754-1988 var det i Sverige obligatoriskt med en kontrollstämpel på ädla metaller och med den s k “kattfoten” garanterades äktheten, när det gäller silver i kombination med ett “S“. Importerade ädla föremål stämplades med en oval importstämpel med de tre kronorna.

Kontrollstämpeln “kattfoten“.

Både silver och nysilver oxiderar ju och när man ska underhålla föremål av det här slaget krävs först och främst att man identifierar vad det är för något, lättast enligt metoden ovan, att titta på stämplarna.

Är det äkta silver så är det inga problem; det är bara att ta fram sin GLANOL-tub och köra på. Röd eller blå tub i detta fall spelar ingen roll.

Är det däremot nysilver så har man lite mer att tänka på om man inte vill riskera skada ytan. Man bör alltid ha som utgångspunkt att det är en plätering man har att göra med och inte en legering, om man inte är helt säker. Silverpläterad mässing är vanligt förekommande.

I värsta fall kan polering sluta med att föremålet får en helt ny och oönskad färg. Är det även så att oxideringsprocessen är långt gången så kan det tyvärr bli så att bitar av pläteringen följer med när smuts och oxidering avlägsnas. Att vara återhållsam med nötning på ett föremål med en tunn pläterad yta är en god idé, samtidigt som oxidering och fastnade partiklar på ytan inte heller är särskilt bra. Det är inte heller särskilt estetiskt tilltalande.

För underhåll av nysilver rekommenderar vi GLANOL Ultra Soft metallpolish, som är otroligt skonsam och bidrar med ett långtidsverkande ytskydd som bevarar glansen längre och håller fukt, oxid m m borta vilket är positivt för bevarandet av föremålets skick.

Obs! att det endast GLANOL Ultra Soft som kan övervägas användas vid sådana här fall (EJ den röda tuben).

GLANOL Ultra Soft metallpolish

Var hursomhelst försiktig, kolla efter gulnad innan du börjar polera med GLANOL Ultra Soft. Kan någon fläck gult skönjas har ytbeläggningen på det stället redan släppt och kommer att bli än mer framträdande när föremålet är polerat. Det omgivande området är också försvagat och det gula området kan bli större. Prova också gärna på ett dolt ställe innan du börjar polera på riktigt.

Utrustning:

  1. Engångshandskar (kan vara bra att ha eftersom man tenderar bli ganska svart om händerna)
  2. Hushållspapper (ett tips att använda papper först i det initiala skedet istället för att smutsa ner polerduken som man istället använder senare)
  3. GLANOL Ultra Soft
  4. Polerduk (med en bra polerduk polerar man upp till högglans efter att man rengjort föremålet från smuts och oxidering)

 

Tveksam? Kontakta oss gärna genom kontaktformuläret, vi svarar gärna på frågor.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *