För att få bästa resultat när man vill polera nysilver bör man först veta vad nysilver är.
Nysilver kan antingen vara en legering eller en yta av mässing som man belagt med ett tunt lager silver. Man kan skilja nysilver från silver främst genom stämplarna. “NS ALP”, “Alpacka” el dyl talar om att det handlar om nysilver och inte äkta silver som istället kan ha stämplar som säger t ex “800“, “830“, “835” eller “925“. Siffran talar om silvrets renhetsgrad i tusendelar och “925” betyder då att det är 92,5 % silver i föremålet, s k “Sterling silver”. Denna silverhalt är den högsta man kan återfinna i ett smycke eftersom det behövs andra ämnen att blanda ut med för att undvika att föremålet blir alltför mjukt.
Mellan åren 1754-1988 var det i Sverige obligatoriskt med en kontrollstämpel på ädla metaller och med den s k “kattfoten” garanterades äktheten, när det gäller silver i kombination med ett “S“. Importerade ädla föremål stämplades med en oval importstämpel med de tre kronorna.
Hur man gör när man ska polera nysilver
Både silver och nysilver oxiderar och när man ska underhålla föremål av det här slaget så behöver man först och främst identifiera vad det är för något, lättast enligt metoden ovan; att titta på stämplarna.
Är det äkta silver så är det inga problem; det är bara att ta fram sin GLANOL-tub och köra på. Röd eller blå tub i detta fall spelar ingen roll.
Är det däremot nysilver så har man lite mer att tänka på om man inte vill riskera skada ytan. Man bör alltid ha som utgångspunkt att det är en plätering man har att göra med och inte en legering. Om man inte är helt säker det vill säga. Silverpläterad mässing är vanligt förekommande.
I värsta fall kan polering sluta med att föremålet får en helt ny och oönskad färg. Om det dessutom är så att oxideringsprocessen är långt gången kan det tyvärr bli så att bitar av pläteringen följer med när man avlägsnar smuts och oxidering. Att vara återhållsam med nötning på ett föremål med en tunn pläterad yta är en god idé. Samtidigt är oxidering och fastnade partiklar på ytan inte heller särskilt bra. Det är inte heller särskilt estetiskt tilltalande.
Välj rätt metallpolish
Till att polera nysilver rekommenderar vi GLANOL Ultra Soft metallpolish, som är otroligt skonsam och bidrar med ett långtidsverkande ytskydd som bevarar glansen längre och håller fukt, oxid m m borta vilket är positivt för bevarandet av föremålets skick.
OBS! att det endast GLANOL Ultra Soft som man kan överväga använda vid sådana här fall (EJ den röda tuben).
Var hursomhelst försiktig, kolla efter gulnad innan du börjar polera med GLANOL Ultra Soft. Om man kan skönja någon gul fläck har ytbeläggningen på det stället redan släppt. Denna bli än mer framträdande när föremålet är polerat. Det omgivande området är också försvagat och det gula området kan bli större. Prova också gärna på ett dolt ställe innan du börjar polera på riktigt.
Utrustning:
- Engångshandskar (kan vara bra att ha eftersom man tenderar bli ganska svart om händerna)
- Hushållspapper (ett tips att använda papper först i det initiala skedet. Istället för att smutsa ner polerduken som man istället använder senare)
- GLANOL Ultra Soft
- Polerduk (med en bra polerduk polerar man upp till högglans efter att man rengjort föremålet från smuts och oxidering)
Tveksam? Kontakta oss gärna genom kontaktformuläret, vi svarar gärna på frågor.