När man tvättat sin bil kan det fortfarande finnas smuts och annan kontaminering kvar på lacken. Det kan röra sig om olika sorters nedsmutsning från omgivningen som sker då fordonet är i rörelse eller står parkerad. Det kan vara vägdamm, flygrost, insekter, asfalt m m som sätter sig i lacken och som fastnar mer och mer i lackens porer då temperaturen skiftar upp och ner. Dessa föroreningar kan vara svåra att se men kan ofta kännas med fingrarna när man drar dem över lacken. Att ta på en plastpåse på handen och dra över ytan är ett tips för att enklare känna dessa föroreningar.

För att få sin bil riktigt ren kan man då använda sig av rengöringslera (Clay Bar). Denna process kan räcka med 1-2 ggr/år om bilen står i garage, men givetvis fler gånger om den jämt står ute.

 

 

Rengöringslera finns i olika grovlek, “Medium”, “Fine” eller “Ultra Fine”. De finare varianterna är tillräckliga för att ta bort de flesta kontamineringar och är säkrast för lacken att använda.

Ett alternativ till lera är en s k Clay Towel, som är en slags mikrofiberduk utvecklad för ändamålet och som fungerar på samma sätt. Denna finns även i form av en handske (“Clay Glove / Clay Mitt), om man istället föredrar det.

Förutom en Clay Bar eller en Clay Towel så behöver man även ett lämpligt smörjmedel att blöta ned ytan med. Det finns särskilda medel framtagna för ändamålet eller så kan man använda en Quick Detailer. Vissa använder sig av vatten blandat med diskmedel el dyl. Man bör då akta sig för att inte vattnet hinner torka och lämnar vattenfläckar.

Använd aldrig rengöringslera på en torr bil eftersom det då kommer sätta sig bitar av lera lite varstans på bilen. Ev partiklar som man plockar upp med leran kommer dessutom även sannolikt orsaka repor i lacken.

 

 

clay towel

 

Gör så här:

Steg 1 Tvätta bilen och torka av bilen

Avlägsna så mycket smuts och föroreningar som möjligt, på så sätt kommer nästa steg gå så mycket fortare.

Steg 2 Clay Bar eller Clay Towel

Dela upp ytorna i mindre sektioner och arbeta av del för del. Börja med de renaste ytorna – uppifrån och arbeta neråt. Spraya ytan generöst med smörjmedel för att undvika att repa ytan. Använd sedan en bit lera och skrubba ytan, vänster-höger eller upp-ner, ej i cirklar. Detta återigen p g a risk att orsaka repor i lacken.

Leran kommer nu plocka upp föroreningar som finns på ytan.

Steg 3 Torka av med en mikrofiberduk.

Torka ytan torr från smörjmedel med en mikrofiberduk.

Upprepa processen vid behov.

Nu kommer ytan kännas len och slät och är redo att poleras eller behandlas med Ditt favoritskydd.

OBS! Tappar man rengöringsleran på golvet så ta inte upp den och fortsätt, utan släng den biten så inte man får upp små stenar eller andra partiklar som kan repa lacken.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *