Mässing är en vacker gulskimrande legering gjord av koppar och zink och kallades förr för “fattigmansguld”. Här i Sverige har vi en lång tradition  av att formge mässing till vackra föremål som t ex ljuskronor och ljusstakar. Hantverket kallas för “gelbgjuteri” och ordet gelb kommer från tyskans ord för gul och processen kan härledas bakåt i tiden ända till 1500-talet. Den långa traditionen att formge och framställa vackra mässingsföremål har gett upphov till anrika svenska varumärken som Skultuna och Gusum. För dessa, och andra framstående företag inom branschen, är det naturliga valet GLANOL metallpolish när det kommer till att underhålla dessa vackra föremål.

Använd rätt polermedel

När man vill polera mässing erbjuder GLANOL metallpolishs komposition av verksamma substanser precision och en perfekt balans mellan effektiv rengöring och skonsamhet mot ytan.

För att hålla sina dyrgripar i mässing från någon känd designer i perfekt skick gäller det att ha koll på ett par saker. För att vara på den säkra sidan gör man klokt i att undvika diverse s k “husmorstips” för att inte riskera att få syrafläckar. Det bästa är att använda en produkt som är särskilt ämnat för ändamålet, istället för att som lekman koka ihop någonting på egen hand. GLANOL metallpolish ger även en hög glans och bidrar med ett långtidsverkande ytskydd som inte kan fås med citroner och ketchup.

Vatten och mässing går inte ihop värst bra. Mässing kan få fula fläckar vid kontakt med vatten, men även här kan GLANOL metallpolish vara behjälplig. GLANOL bidrar med ett ytskydd som håller fukt borta.

Det finns även föremål, inte minst när det gäller mässing, som man lackat i förhoppning att man ska kunna bevara skicket. Det fungerar dock inte så bra i praktiken, utan föremålet stagnerar med tiden. Föremålet går då naturligtvis inte att polera utan att man först på något vis avlägsnat lacken. Detta ska man enligt uppgift kunna göra med aceton.

Hur går man då tillväga?

Det första man kan göra är att ta på sig ett par engångshandskar. Man kan bli ganska så svart om händerna när man polerar. Man behöver även en rulle hushållspapper och gärna en trasa eller än bättre; en bra polerduk.

När det är dags att sätta igång att polera mässing: Börja med att applicera GLANOL metallpolish på objektet, inte för mycket för GLANOL är drygt. I synnerhet om objektet är mycket eftersatt eller t ex har vattenfläckar bör det finnas en viss friktion och inte bara smeta runt polermedlet.

Polera efter applicering med papper tills föremålet är fritt från oxid och smuts. Det använda pappret slänger man sedan i “brännbart” och inte i toaletten eller någon annanstans, för miljöns skull.

När man är klar med detta så använder man slutligen trasan att polera till högglans. Efter denna behandling har man nu ett objekt som fått del av GLANOL:s långtidsverkande ytskydd mot oxidering och föroreningar. Den är dessutom lättare att underhålla framöver.

 

 

 

2 svar

  1. Hej,
    vilket medel ska jag använda till mina Juliette ljusstakar från New Port som är i försilvrad mässing?

    1. Hej Alexzandra, då är det Glanol Ultra Soft som gäller, se gärna vårt andra blogginlägg som berör lite av samma tema: “Polera nysilver”, vilket behandlar lite av samma tema. En plätering består av ett mycket tunt ytskikt som bör utsättas för så lite nötning, oxidering och fukt som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *