Mässing är en vacker gulskimrande legering gjord av koppar och zink och kallades förr för “fattigmansguld”. Här i Sverige har vi en lång tradition  av att formge mässing till vackra föremål som t ex ljuskronor och ljusstakar. Hantverket kallas för “gelbgjuteri” och ordet gelb kommer från tyskans ord för gul och processen kan härledas bakåt i tiden ända till 1500-talet. Den långa traditionen att formge och framställa vackra mässingsföremål har gett upphov till anrika svenska varumärken som Skultuna och Gusum. För dessa, och andra framstående företag inom branschen, är det naturliga valet GLANOL metallpolish när det kommer till att underhålla dessa vackra föremål.

GLANOL metallpolishs komposition av verksamma substanser ger med precision en perfekt balans mellan effektiv rengöring och skonsamhet mot ytan.

För att hålla sina dyrgripar i mässing från någon känd designer i perfekt skick gäller det att ha koll på ett par saker. För att vara på den säkra sidan gör man klokt i att undvika diverse s k “husmorstips” för att inte riskera att få syrafläckar. Det bästa är att använda en produkt som är särskilt ämnat för ändamålet, istället för att som lekman koka ihop någonting på egen hand.

Vatten och mässing går inte ihop värst bra. Mässing kan få fula fläckar vid kontakt med vatten, men även här kan GLANOL metallpolish vara behjälplig. GLANOL bidrar med ett ytskydd som håller fukt borta.

Det finns även föremål som man lackat i förhoppning att man ska kunna bevara skicket. Det fungerar dock inte så bra i praktiken, utan föremålet stagnerar med tiden. Föremålet går då naturligtvis inte att polera utan att man först på något vis avlägsnat lacken. Detta ska man enligt uppgift kunna göra med aceton.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *